Hva er Microsoft Office 365?

Oppdatert: 2. mar. 2020

Er det forskjell på Microsoft Office 2019 og Microsoft Office 365? Ja, det er det. Man kan lure på hvorfor Microsoft har valgt å bruke ressurser på å lage Office 2019, som egentlig er en revisjon av Office 2016. Men for vår del bruker vi ikke så mye tid på å filosofere på akkurat dette. Vi skriver dette med småbedrifter og nyetablerere i tankene. Da er det ikke noe å lure på. Det er kun office 365 som duger.


Office 365 er en skyløsning

Det er et løpende abonnement for programpakken som vi alle kjenner som Office. Men det er en vesentlig forskjell og det er at man kan arbeide direkte i skyen gjennom en nettleser. Vi har testet det med forskjellige operativsystem og browsere og det fungerer veldig godt. Det er riktignok noen funksjoner som er bedre i den installerte versjonen av Office pakken, men stort sett vil behovet være dekket ved å arbeide online.


Om du ikke har forstått det i klartekst enda, så er altså Office 365 en webside som kjører på Microsoft sharepoint server og Microsoft SQL server og hvor du leier IT-hardware direkte fra Microsoft sine datasenter rundt om i verden. Dataene blir replikert og spredt rundt til en rekke servere og harddisker som krypterte blockdata. Så selv om du ser mapper og filer, så er det bare en visuell presentasjon av dataene dine.


Active Directory, brukerkontroll og eierskap til dine data

Men den virkelige fordelen er at hele tanken er at du skal samarbeide med noen, og etterhvert ha flere medarbeidere ansatt. Og da har du en rekke verktøy i abonnementet som du betaler for. Det viktigste, men som du ikke tenker over selv er at det i bakgrunnen kjører en tjeneste som heter Active Directory og som styrer alt i organisasjonen når det gjelder rettigheter til data, pålogging osv. Alle andre tjenester henter altså informasjonen sin fra denne tjenesten for å finne ut hva du som bruker har rettigheter til og ikke.


Og via denne tjenesten kan du også slette bedriftens data fra enheter som brukere har, har mistet eller som er blitt stjelt? Du kan rulle ut programvareinstallasjoner til enheter eller du kan blokkere visse tjenester.Overvåkning av hele dataflyten i bedriften

I dag er en bedrift sin største investering ofte de ansatte og åndsverket de produserer. Det er derfor forretningskritisk at en rekke informasjon og data ikke kommer på avveier. Og det er tilsvarende viktig at alt loggføres slik at beviser på "urent trav" dokumenteres og aksjoneres på. Før i tida satt ofte IT-sjefen og holdt på med en rekke med oppgaver som andre ikke hadde innsikt i eller oversikt over. Slik er det jo idag og også, men med disse løsningene kan IT-sjefen tas med stegvis og prosentvis i takt med utviklingen i bedriften for øvrig.

Desktopversjonen er inkludert

og kan installeres på inntil 5 forskjellige enheter uavhengig om det er PC, Android, Mac. Alle oppdateringer til programvaren er inkludert så lenge du betaler abonnerer. Og når du brukere officepakken lokalt kan du velge å lagre data på en lokal harddisk på datamaskinen eller på telefonen. Men husk at da går også dataene tapt om det skjer noe. Bruk derfor å lagre i OneDrive, så synkroniseres innholdet til hver enkelt bruker sin datakvote på bedriften virtuelle nettverk.

Office 365 for bedrifter fjerner ikke behovet for en IT ansvarlig. Men ddet fjerner behovet for tunge investeringer i utstyr

For bedrifter har dette endret bruken og investeringer for programvare dramatisk. Tidligere måtte bedrifter kjøpe en rekke dataprodukter for drift av bedriftens infrastruktur. Dette behovet er nå dramatisk endret, da Office 365 for bedrifter er en komplett bedriftsløsning med både programvare, brukerkontoer med lagring, deling og samarbeid.


Mens som tidligere, viser det seg at brukere ikke benytter mer enn mellom 10% og 20% av potensialet i Officepakken for bedrifter som de faktisk betaler for. Det finnes en rekke forskjellige planer man kan abonnere på og hvor prisen er variert ut fra bruk og behov. Men kanskje viktigste argumentet er at systemene er skalerbare og tilpassningsdyktige for alle behov.


For å rette på dette laget Microsoft appen Microsoft TEAMS, som er siste tilskuddet til office 365 familien. Teams har i 2020 på mange måter erstatte Skype for business, i alle fall for intern kommunikasjon. TEAMS er en chat-basert kommunikasjonsmetode hvor datastrømmen mellom medarbeidere skal styres i TEAM som arbeider sammen, gjerne uavhengig av hvor de sitter rent geografisk. Løsningen inneholder en komplett videokonferansemodul, telefoni, chat, epost og oppgavedeling.


Men som vanlig med mye av Microsoft sine tidligere lanseringer av programmer, så er det vanskelig å sette seg inn i det totale konseptet som er tenkt. Ganske enkelt fordi utviklere er vant til litt flere ansatte og strukturelle skiller i en organisasjon enn det som er vanlig i norsk næringsliv. Derfor må altså en basis-instilling settes for at brukere skal komme i gang.

9 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle